Onderzoek naar de aanwezigheid van radon

Per 1 juli 2018 is de lijst met onderzoeksrapporten uitgebreid die de verkoper of verhuurder van een Franse woning verplicht aan de koper of huurder moet overhandigen om deze te informeren over de staat van de woning.

 

Het gaat om het onderzoek naar de aanwezigheid van radon. Radon is een radioactief, kleur- en geurloos edelgas dat van nature ontstaat in de bodem en in daarvan gemaakte bouwmaterialen. Vanuit deze materialen kan radon in woningen terechtkomen. Inademing van een te hoge radonconcentratie vergroot het risico op longkanker.

 

Frankijk is ingedeeld in 3 zones met een meer of mindere kans op blootstelling aan radon. Zone 3 heeft het hoogste risico en dat blijken vooral de regio’s te betreffen waar graniet- en vulkanisch gesteente te vinden is, zoals het Massif Central, Bretagne, de Vogezen, de Pyreneeën, de Alpen en Corsica.

 

Indien een woning in zone 3 is gelegen dient de koper of huurder daarover te worden geïnformeerd in het kader van het rapport over de natuurlijke en technologische risico’s (ERP).

De Franse overheid adviseert dat een goede ventilatie en regelmatig luchten het radonrisico tot een minimum beperkt, ook in zone 3.